Mūsų gimtadienio garbei: nuo -20% iki -50% pavasario ir vasaros kolekcijai>>>

Kas yra drabužių sluoksniavimas ir kaip sluoksniuoti?

16.01.2024

Atvėsus orams yra svarbu tinkamai apsirengti prieš einant į lauką. Intuityviai mes renkamės kuo šiltesnius drabužius. Tačiau šaltu oru yra svarbu ne tik kokius drabužius apsirengsime, bet ir kaip juos suderinsime tarpusavyje. Kad buvimas lauke būtų šiltas ir komfortiškas norime jus supažindinti su „sluoksniavimu“.

Drabužių sluoksniavimas yra vis labiau populiarėjanti praktika. Jo principas yra paprastas – užuot apsirengę vieną storą drabužį vertėtų pasirinkti kelis plonesnius „sluoksnius“ priderintus prie aplinkos sąlygų ir planuojamo fizinio aktyvumo. Tinkamas sluoksniavimas ne tik padeda nesušalti, apsisaugoti nuo sniego ar lietaus, bet ir užkerta kelią perkaitymui. Taip pat sluoksniavimas padeda lengvai prisitaikyti prie staiga pakitusių oro sąlygų ar fizinio aktyvumo nusiimant arba apsirengiant papildomą sluoksnį ar sluoksnius. Jei oras lauke vėsus, dažniausiai yra pasirenkami du sluoksniai. Jei oras yra šaltas, žiemiškas, tam neretai prireikia trijų sluoksnių:

1.     Pirmasis (apatinis) sluoksnis tiesiogiai liečiasi ir yra prigludęs prie kūno. Jis yra plonas ir turėtų būti malonus dėvėti, nevaržyti judesių. Pirmajam sluoksniui dažnai yra pasirenkami sintetiniai arba vilnos (dažniausiai merino vilnos) audiniai. Merino vilna gali būti iki 7 kartų plonesnė nei kitų rūšių vilnos audiniai, nedirgina odos, tinka ir vasarą nes suteikia vėsumo pojūtį. Šio sluoksnio užduotis ne tik išlaikyti šilumą, bet išgarinti drėgmę ir leisti odai kvėpuoti, nes drėgna oda sušąla net 25 kartus greičiau. Žiemą rekomenduojame rinktis marškinėlius su ilgomis rankovėmis ir ilgu kaklu, o vasarą su trumpomis rankovėmis. Jei oras ypač šaltas rekomenduojama po kelnėmis dėvėti ir merino vilnos tampres. Termo apatinius drabužius rasite čia
Renkantis pirmąjį sluoksnį reikėtų nepamiršti ir tinkamų kojinių. Esant vėsiam ar šaltam orui rekomenduojama, kad kojinės būtų aukštesnės už batus. Jos turėtų būti pagamintos iš merino vilnos arba savo sudėtyje turėti bent 10% sintetinių medžiagų, nes tai padeda išgarinti drėgmę. Tradicinės medvilninės kojinės sugeria drėgmę ir ją užrakina, kas sukelia nepatogumų ir šaltį. Jei planuojama užsiimti aktyvia veikla ar norint dar didesnio komforto, galima rinktis kojines su papildomomis elastinėmis juostelėmis esančiomis ant pėdų, kulno ar ties čiurna, tai užtikrins, kad kojinės liks savo vietoje. Mūsų termo kojinių asortimentą rasite čia.

2.     Antrasis (vidurinis) sluoksnis. Turėtų būti šiltesnis už pirmąjį tačiau išlaikyti tas pačias laidumo orui ir drėgmės garinimo savybes. Šis sluoksnis yra skirtas izoliuoti šilumai, todėl turėtų būti ne aptempiantis kaip pirmasis ir pagamintas iš tinkamų audinių. Mūsų rekomendacija yra storesnis merino vilnos megztinis arba fliso džemperis. Didelis privalumas – kad drabužį būtų lengva apsivilkti ir nusivilkti, nes tai yra sluoksnis, su kuriuo lengva prisitaikyti pasikeitus oro sąlygoms ar fiziniam aktyvumui. Termo apatinius ir termo drabužius viduriniam sluoksniui rasite čia

3.     Trečiasis (išorinis) sluoksnis. Tai viršutinių drabužių sluoksnis, kuris skirtas apsisaugoti nuo atšiaurių oro sąlygų - tai striukės, kombinezonai ir žiemos ar lietaus kelnės. Renkantis striukę svarbu, kad ji būtų atspari lietui ir neperpučiama. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į jos pašiltinimą. Renkantis kelnes galioja tie patys kriterijai. Jei ketinate vaikščioti po sniegą ar slidinėti, rekomenduojame ilgesnes slidinėjimo kelnes, kad galima būtų jas įsikišti į batus. Yra patogu, kai kelnės turi pakankamai dideles kišenes, kad galima būtų įsidėti dažnai naudojamus daiktus, tokius kaip pirštines ar telefonas.

 

Būnant lauke svarbu yra ne tik šie trys sluoksniai, bet ir papildomi aprangos aksesuarai – kepurės, pirštinės bei kaklo apsauga:
•    Kaklui mes rekomenduojame movas dėl jų funkcionalumo – prireikus jomis galima uždengti ne tik kaklą, bet ir dalį veido. Dėl to svarbu, kad mova būtų pagaminta iš drėgmei pralaidžių medžiagų. Tam puikiai tinka merino vilnos arba fliso movos. 
•    Pirštinės turėtų būti ne mažiau svarbios nei visa kita apranga – izoliuojančios šilumą, atsparios vandeniui ir vėjui bei gebančios išgarinti drėgmę.
•   Jei lauke yra šalta patartina, kad kepurė dengtų ir ausis. Kadangi kepures yra gerokai sunkiau susluoksniuoti, reikia išsirinkti tinkamo storio kepurę. Jei būsite lauke itin šaltu oru ar lyjant, pasirinkite kepurę, kuri tilps po kapišonu. 

 

Pirmą kartą susidūrus su sluoksniavimo sąvoka ji gali pasirodyti kiek paini. Tačiau svarbu atminti 3 pagrindines taisykles:
1.  Yra trys sluoksniai. Pirmas – prigludęs ir plonas. Antras – laisvas ir šiltas. Trečias – apsaugantis nuo lietaus, vėjo ir šalčio.
2.  Audiniai turi būti kvėpuojantys. Populiariausi pasirinkimai yra merino vilna arba sintetiniai audiniai.
3.  Sluoksnių skaičius priklauso nuo oro sąlygų ir aktyvumo.

Su tinkama apranga, nėra blogo oro!
 



Pasidalinti socialiniuose tinkluose!

Facebook Twitter Email

Paskutiniai įrašai

Įkeliama...