Mūsų gimtadienio garbei: nuo -20% iki -50% pavasario ir vasaros kolekcijai>>>

Atsparumas vandeniui: waterproof, water-repellent ir water-resistant

14.12.2023

Waterproof, water-repellent ir water-resistant – tai anglų kalboje vandens atsparumui apibrėžti naudojami trys terminai. Deja, dažniausiai jie visi verčiami atsparūs vandeniui. Kuo gi iš tikrųjų skiriasi šie visi trys terminai?

Waterproof:
Aukščiausias atsparumo vandeniui lygis. Visiškai nepraleidžia vandens.
Reikšmė: Daugelis mūsų siūlomų lauko drabužių ir batų yra pilnai atsparūs vandeniui ir gali ilgai atlaikyti stiprų vandens poveikį. Du pagrindiniai būdai, kaip padaryti medžiagą atsparią vandeniui, yra membrana ir danga. Dauguma lauko drabužių, skirtų intensyviai veiklai, yra su membrana, kuri neleidžia vandeniui patekti iš išorės, o kūno generuojama drėgmė išgaruoja pro membranos poras. Atsparumo vandeniui įvertinimas rodo, kokį vandens slėgį membrana gali atlaikyti, kol vanduo prasiskverbia, ir išreiškiamas milimetrais (mm).

Water-repellent:
Vidutinis atsparumo vandeniui lygis. Medžiaga stengiasi atstumti vandenį, bet vanduo ilgainiui prasiskverbs stipriai lyjant arba ilgai būnant vandenyje.
Reikšmė: Daugelis drabužių ar batų gali būti apdoroti, kad vanduo nesusigertų, bet ilgainiui stipriame lietuje ar ilgai būnant vandenyje vanduo gali prasiskverbti. Laikui bėgant ar intensyviai naudojant, šis apsauginis sluoksnis gali dėvėtis, tačiau naudojant priemones, atnaujinančias vandens atstumimą, jis gali būti atkurtas.

Water-resistant:
Žemiausias atsparumo vandeniui lygis. Gali atlaikyti trumpalaikį vandens poveikį, bet ne visiškai atsparus ilgesniam lietui ar stipresniam vandens spaudimui.
Reikšmė: Kai kurie drabužiai ar daiktai gali būti šiek tiek atsparūs vandeniui. Paprastai tai yra dėl medžiagos, kuri reikalauja šiek tiek laiko, kol pradės sugerti vandenį. Vandeniui atsparūs drabužiai tinka silpnam lietui. Jie praleis drėgmę, jei lietus tęsis ilgai, bet gali atlaikyti trumpalaikį vandens poveikį.

 

Svarbu pažymėti, kad šie terminai gali būti painiojami arba skirtingai interpretuojami, todėl norint geriau suprasti produktų vandens atsparumo savybes, svarbu atidžiai perskaityti produkto aprašymą ar žymėjimą. 
 



Pasidalinti socialiniuose tinkluose!

Facebook Twitter Email

Paskutiniai įrašai

Įkeliama...